İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın birlikte düzenlediği “Kalem-i Siyahî Tekniği ve Mehmed Siyah Kalem” başlıklı programımızda kendine özgü çizimleriyle tanınan Mehmed Siyah Kalem ele alındı.
Düzenlediği sanatsal etkinliklerle fark oluşturan Üniversitemiz, Çin resim sanatı etkisini yansıtan sade mürekkepli, resim, tahrir, bezeme tasarımı içeren ve Kalem-i Siyahî olarak adlandırılan çalışmaları yakından tanımamıza imkân tanıyan bir programa imza attı. İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen İlhamdan Mülheme Usta-Çırak Atölye Çalışmalarımızda “Kalem-i Siyahî Tekniği ve Mehmed Siyah Kalem” başlıklı workshop programımız yoğun ilgi gördü. 2 gün süren etkinliğimize katılan isimler arasında Çin İslam minyatür sanatının genç temsilcilerinden Said Chuanyi Lei de vardı.
*Kalemi Siyahî Resimlerinin Kaynağı: Bai-Miao*
Said Chuanyi Lei, “Saray Albümlerindeki Kalem-i Siyahi Teknikleri ve Çin Etkileri” başlıklı sunumunda estetik akımı yansıtan Kalem-i Siyahî resimlerinin Bai-miao isimli mürekkepli ve çizgisel Çin resimlerinden etkilendiğini söyledi. Saray albümleri arasında en çok Mehmed Siyah Kalem’e atfedilen cin ve derviş minyatürlerinin incelendiğini dile getiren Lei, “Mehmed Siyah Kalem’e atfedilen resimlerin Türk dünyasından gelen en önemli ve değerli Kalem-i Siyahî üslubu örneklerinden olduğu söylenebilir” dedi. Lei, Kalem-i Siyahî resimlerinin tam kopya, yorum katılan ve yarı etkilenen resimler olmak üzere 3 grupta incelendiğini örnekler vererek anlattı. Lei, çift fırça kullanma tekniği hakkında bilgi vererek konuşmasını sonlandırdı.
Etkinlikte söz alan Lâle Uluç ise “Saray Albümleri ve Mehmed Siyah Kalem” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Uluç, saray albümlerinde yer alan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Etkinlik, "Gongbi Resimlerinde Kullanılan Çift Fırça Tekniği", "Kalem-i Siyahî Tekniği Uygulamaları" ve "Kalem-i Siyahî "başlıklı workshoplarla devam etti.