Osmanlı resim sanatında özel bir yere sahip olan “saz” üslubu Prof. Dr. Banu Mahir’in katıldığı etkinlikte, tüm yönleriyle ele alındı.
İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, kültürel ve sanatsal çalışmalarıyla topluma önemli katkılar sunmayı sürdürüyor. Bu kapsamda sanat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Banu Mahir'in 1984 yılında tamamladığı ve danışmanlığını Prof. Dr. Nurhan Atasoy’un yaptığı doktora tezinin güncellenmiş metnini içeren “Osmanlı Resim Sanatında Saz Üslubu” başlıklı kitabın tanıtım toplantısı, Ayasofya Yerleşkemizde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Öğr. Gör. Betül Bilgin’in üstlendiği toplantıda söz alan Prof. Dr. Banu Mahir, saz üslubunun kaynakları, tarihsel gelişimi, geleneğin önde gelen sanatçıları ve farklı alanlardaki uygulamaları hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Saz Üslubunun izleri…
Mahir, üslubun “kalem-i siyahi" resim geleneğini sürdüren bir tarz olarak önceki örneklerle benzerlik gösterse de motiflerin yeni bir üsluplaştırma ile ele alındığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Mahir, konuşmasında üslubun, kökenlerinden uygulama biçimlerine kadar tüm yönleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Etkinlik, Prof. Dr. Banu Mahir’in “Osmanlı Resim Sanatında Saz Üslubu” isimli eserini okuyucuları için imzalamasıyla sona erdi.